Испанци създадоха “биологичен бетон”

Испания е страната лидер в растителността по стените и продължава със сериозни стъпки да се развива в тази сфера. Екип от испански изследователи, работещи в Политехническия университет на Каталуния, наскоро е разработил нов строителен материал, наречен “биологичен бетон”.

Подобен бетон съдържа различни химични съединения, които позволяват да се поддържа животът на растенията. Вече има нагледен пример за това какво може да се постигне с този материал – по специалните стени могат да се образуват т.нар. вертикални градини. Те, от своя страна, могат да помогнат за освежаване на въздуха в претъпканите градски райони, като изсмукват въглеродния диоксид и го заменят с кислород.

Материалът, който е произведен на базата на магнезиев фосфат, поддържа живота на мъхове, лишеи и някои други малки видове растения. Специфични модели могат да съхраняват дъждовна вода, като същевременно защитават самата сграда. Когато една сграда е построена с новия материал, стените й бързо ще се озеленят.

Типичните зелени стени са изградени от сложни прикачвания към сградата, които могат да причинят допълнителен натиск върху носещите стени и трудно оползотворяват дъждовна вода. Новият бетон обаче елиминира напълно нуждата от допълнителни подпори. Освен това растенията лесно могат да бъдат добавяни към стените, за да се улесни създаването на живи картини.

Също така стените улавят и съхраняват въглеродния диоксид и изолират сградата, което помага за намаляване на потреблението на енергия за отопление. Бетонът все още не е на пазара, но учените твърдят, че вече има търговски интерес.

Коментар