Apple не успява да купи израелски стартъп

Наскоро израелският технологичен уеб сайт Newsgeek съобщи, че Apple е предложила оферта за Waze на стойност 500 милиона долара. Waze е безплатно социално GPS приложение за смартфони. Според анализатори, целта на Apple е да сложи ръка на този ценен източник на информация, с помощта на който да подобри своите картографски услуги.

Оказва се обаче, че сделката се проваля. Проблем е цената за придобиване, съобщи TheNextWeb.com. Собствениците на стартъпа искат цена в диапазона от 750 милиона до 1 милиард щатски долара и засега са отхвърлили офертата от Купертино.

През последната година Waze е получила множество оферти за придобиване, но е отказала всичките. Предприемачите от Израел търсят нещо много по-голямо, а не бърз изход от начинанието си.

Последните стъпки на компанията целят значително увеличаване силата на компанията. Waze е увеличила значително бюджета за реклама и поддръжка и дори преследва идеята за първично публично предлагане на акции (IPO).

Waze разполага с впечатляващите над 20 милиона потребители, които бързо приближават 30 милиона. Проблем за компанията все още е липсата на адекватен бизнес модел, който да й осигури финансови резултати.

Коментар