10 000 подслушвани в Индия за три месеца

Министерството на вътрешните работи на Индия е разпоредило подслушване на 10 000 мобилни телефона и 1300 имейл акаунта в периода между октомври и декември 2012 година. Според документ, за който съобщава The Economic Times, главният секретар на министерството е отклонил 4000 нови искания за подслушване на телефони, от които 700 са задгранични.

Около 500 нови имейл акаунта обаче са били поставени под наблюдение, в допълнение към настоящите 800 такива. Общо 460 заявки за шпионаж на телефони и имейл акаунти са били поискани на основание заплаха за обществената безопасност.

Най-много заявки са получени от Бюрото по разузнаване, следвани от Бюрото за контрол на наркотиците, Дирекция на финансовото разузнаване, военното разузнаване, държавното разузнаване, както и от полицейските служби.

Тези правомощия на индийското правителство са разрешени по раздел 5, закон от 1885 година, който гласи, че правителството може да се намеси в телекомуникацията на гражданите, ако това е в интерес на суверенитета, целостта и сигурността на държавата, приятелските отношения с друга държава или обществения ред. 

Коментар