Microsoft сключи голяма сделка с военните в САЩ

Американското министерство на отбраната купи софтуер от Microsoft на стойност 617 милиона долара. Сделката включва Windows 8 и новите версии на Office 2013 и SharePoint 2013, съобщи Блумбърг.

Тригодишното споразумение обхваща половин милион компютъра, принадлежащи на Пентагона, американската армия, военновъздушните сили и отдела за информационно обезпечаване на министерство на отбраната.

Голяма част от министерство на отбраната на САЩ взе решение да се развива заедно с Microsoft. Това е много положително от гледна точка на перспективите за бизнеса, коментира пред Блумбърг представител на софтуерния гигант.

Сделката е сключена след проведен търг със седем участника. Победител става компанията Insight Public Sector, подразделение на Insight Enterprises, която поддържа продуктите на Microsoft.

Според анализатори, договорът на Microsoft с американските военни може да се интерпретира като признание на Windows 8 за отраслов стандарт. Одобрението на новата ОС от страна на военните снема също така съмненията за нивото на сигурност на системата и услугите, свързани с нея.

Представител на военните коментира, че сделката ще позволи да бъдат спестени десетки милиони долари за лицензи, благодарение на предвидените отстъпки от страна на Microsoft.

Коментар