Алиансите Wi-Fi и WiGig се сливат

Два технологични алианса за безжични технологии, Wi-Fi Alliance и Wireless Gigabit Alliance (WiGig), обединяват усилия за ускорено развитие и налагане на стандарт за предаване на данни на честота 60 гигахерца. По-големият алианс, този на WiFi, ще погълне по-малкия, съобщи theregister.co.uk.

Президентът и изпълнителен директор на Wi-Fi Alliance Едгар Фигуероа обещава скорошно въвеждане на пазара на WiGig. Двата алианса от години работят съвместно над Wi-Fi спецификация на честота 60 гигахерца. Докато WiGig специализира в технологичните спецификации, то Wi-Fi алиансът набляга на съвместимостта и сертифицирането.

Съгласно подписания „Меморандум за разбирателство”, новата организация ще носи името Wi-Fi Alliance, а неин шеф ще бъде Едгар Фигуероа. Засега няма яснота с какво ще се занимава президентът на WiGig Alliance Али Садри.

Технологията WiGig на 60 гигахерца не е свързана с развивания в момента гигабитов Wi-Fi стандарт 802.11ac, наричан 5G WiFi от американската компания Broadcom. WiGig няма да замени 802.11ac, а се явява допълнителна технология, призвана да изведе Wi-Fi на ниво стандарт за безжичен обмен на данни за периферни устройства, системи за съхранение на данни, устройства за сигурност и др.

Коментар