Руски хакер осъден на 3 години затвор в САЩ

Владимир Здоровенин, 55-годишен руски гражданин, обвинен в извършване на тежки престъпления в кибер пространството, получи присъда от 3 години лишаване от свобода от федералния съд на Манхатън.

Здоровенин беше арестуван в Цюрих, Швейцария през март 2011 година и впоследствие екстрадиран в Ню Йорк. През февруари м.г. му бяха повдигнати няколко обвинения за кибер престъпления, за които той се призна за виновен.

Според американското министерство на правосъдието, руснакът и неговият син Кирил Здоровенин са обвинени в заговор за кражба на лични данни, вкл. информация за кредитни карти на няколко американски граждани в периода между 2004 и 2005 година, докато са пребивавали на територията на Русия.

За да изпълни плана си, Владимир Здоровенин инсталира кийлогъри в компютрите на жертвите си. Зловредният софтуер му дава достъп до данните, които по-късно използва, за да направи нелегални покупки от различни онлайн бизнеси.

Освен това двамата се опитали да прехвърлят стотици хиляди долари от сметките на набелязаните жертви, създадени в Русия и Латвия. Киберпрестъпниците успели да реализират печалби и от прониквания в онлайн брокерски сметки, като търгували с хиляди акции с цел да манипулират цените им.

В допълнение към наказанието лишаване от свобода, руският хакер трябва да плати глоба от 1 милион долара (800 000 евро). Очаква го също така и реституция, чиято сума все още не е определена. Неговият син Кирил остава на свобода.

Коментар