Intel даде силна заявка към мобилния пазар

Intel разкри планове за ускорено развитие на нови мобилни устройства от рода смартфони, таблети и ултрабуци на започналото вчера изложение за потребителска електроника CES 2013 в Лас Вегас. Най-големият производител на процесори обяви нова платформа за смартфони, подробности за 22-нанометровите четириядрени SoC (система на един чип) за таблети и ултрабук компютри с иновативен трансформиращ се дизайн.

„Ще предоставим най-голямото в историята на Intel увеличение в ефективността на батерията с 4-тото поколение процесори Core, като същевременно добавяме широк набор нови човешки интерфейси на компютърните устройства чрез чувствителност на допир, глас, разпознаване на образ и базирани на жестове взаимодействия”, заяви Кърк Скоген, вицепрезидент и генерален директор на PC Client Group в Intel. Той подчерта също, че компанията е подобрила значително производителността и спестяването на енергия при процесорите Atom.

Новата платформа с ниска мощност, базирана на Atom Z2420 (известна преди под кодовото име Lexington) и референтен дизайн на смартфон, може да достигне 500 милиона броя продажби до 2015 г., заяви Intel. Компании като Acer, Lava International и Safaricom вече обявиха подкрепа за платформата. Intel набляга на високата производителност за сърфиране в интернет, мултимедията и поддръжката на Android приложения.

Платформата включва характеристики от висок клас като технологията Hyper-Threading, 1080p хардуерно ускорено кодиране и декодиране, поддръжка на до 2 фотоапарата, „burst” режим, който позволява на потребителите да направят 7 снимки за по-малко от секунда с 5-мегапикселово качество. Платформата включва също модем Intel XMM 6265 HSPA+ модем, който поддържа Dual Sim/Dual Standby възможности.

Очакваната платформа Intel Atom Z2580 (известна с кодовото име Clover Trail+) е насочен към високопроизводителни и масови смартфони. Решението включва двуядрен процесор Atom с Intel Hyper-Threading и двуядрена система за графика. Intel обещава до два пъти по-висока производителност спрямо настоящото поколение Atom Z2460 и удължен живот на батерията.

Intеl наблегна и на широката гама от таблет дизайни, базирани на Atom Z2760 и работещи с Windows 8, които вече са на разположение в магазините и онлайн от производители като Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG и Samsung. Компанията ще предложи още дизайни в следващите седмици, които позволяват цял ден работа на батерия.

Intel разкри подробности и за следващото поколение 22-нанометрови Atom SoC с кодово име Bay Trail и очаквани на пазара към края на 2013 г. Четириядрени Atom SoC ще бъдат най-мощните процесори Atom, пускани досега, с два пъти по-висока производителност от настоящото поколение платформи за таблети на Intel. Добавени са и нови интегрирани предложения за сигурност. Очакват се тънки 8-милиметрови таблети, които издържат цял ден работа на батерия и седмици в режим на изчакване, като същевременно ще имат по-ниски цени.

Intel обяви и нова линия Core процесори с ниска мощност за ултрабуци. Вече достъпни на пазара, тези чипове работят на 7 вата, което позволява на производителите да създават по-тънки и по-леки ултрабуци с трансформиращ се дизайн. В момента над 12 дизайна, базирани на новите Core, са в процес на разработка.

Lenovo IdeaPad Yoga 11S Ultrabook и ултрабук от Acer са сред първите устройства базирани на интелската платформа и очаквани на пазара тази пролет. Скоген разкри, че новите системи ще предоставят до 9 часа непрекъснат живот на батерията, като по този начин освобождават хората от захранващите кабели.

Компанията показа нов формат на ултрабук с „detachable” референтен дизайн (с кодово име North Cape), който се превръща в 10-милиметров таблет и ще работи на батерия повече от 13 часа.

Друго направление в дейността на Intel, застъпено на CES 2013, бяха естествените взаимодействия с използване на 3D камера. Компанията показа приложения, работещи на ултрабук, в които обектите могат да бъдат обработвани по естествен начин със свободни движения на ръцете, пръстите, лицето или с глас. Едно от тези приложения се използва за увлекателно видео сътрудничество и създаване на  блогове. Това е възможно благодарение на набора за разработка Intel Perceptual Computing SDK Beta

Intel очаква тази година повече ултрабуци и системи „всичко в едно (AIO) да предложат приложения за гласов контрол (Dragon Assistant) и разпознаване на лице (Fast Access) като алтернатива на паролите.

Коментар