САЩ осъдиха румънски измамник с банкови карти

27-годишният румънски гражданин Цезар Буту беше осъден на близо две години затвор за ролята си в международна организирана престъпна група за измами с банкови карти на стотици търговци в Съединените щати.

Буту, обвинен в извършване на измама чрез специално устройство за достъп, се е  съгласил на ефективна присъда от 21 месеца, съобщи Justice.gov.

Румънецът признава, че той и неговите съучастници са използвали откраднатите данни, за да си осигурят достъп и впоследствие да прехвърлят пари от сметките на набелязаните жертви.

Според министерство на правосъдието на САЩ, подсъдимият е признал, че самият той е поискал от един от съучастниците си да му даде откраднатите данни за платежните карти, които да използва за прехвърляне на пари от целевите сметки, за да направи измамите.

Също така Буту се е опитал да продаде информацията на други съучастници. Общо, румънецът е разполагал с данни за 140 картодържатели, докато извършвал измамата за милиони долари.

Обвиненията са му повдигнати още през декември 2011 година, но американските власти успяват да го заловят едва през лятото на 2012 година. Агент на Secret Service се представил за привлекателна млада жена и успял да прилъже Буту и друг заподозрян, Юлиан Долан, да отидат в САЩ.

Двамата са признати за виновни по всички обвинения, повдигнати срещу тях през септември 2012 година. Долан сключва споразумение със съда, което включва 7-годишен престой в затвора. Следващото изслушване в съда ще се състои на 4 април, 2013 г. Друг заподозрян в схемата, Адриан-Тибериу Оприя ще бъде изслушан от съда през февруари.

Престъпниците започнали своята дейност още през 2008 година, когато са започнали да инсталират кийлогъри и друг зловреден софтуер в компютрите на различни компании, включително на веригата ресторанти Subway. Зловредният софтуер им позволява да получат достъп до информация, от която имат нужда, за да изпълнят измамните сделки и покупки.

Коментар