Intel говори за второ раждане на РС-то

Свидетели сме на второ раждане на персоналния компютър, заяви техническият директор на Intel Джъстин Ратнър по време на изложението CES 2013 в Лас Вегас. По неговите думи, в момента се наблюдава процес на трансформация на персоналния компютър в интернет устройство.

РС-то остава необходимо в мобилната епоха на смартфони, таблети и други устройства с достъп до интернет. Ратнър смята, че персоналният компютър ще се освободи от традицията, която му пречи да стане истинско интернет устройство.

Като цяло, Intel наблегна сериозно на последните технологични достижения в РС сферата, в частност върху хибридните машини, които обединяват лаптоп и таблет. Навин Шеной, вицепрезидент на Intel, смята, че в близките 12 месеца ще се появят повече иновации в областта на РС, отколкото през последните 18 години.

Ратнър, от своя страна, подчерта без песимизъм големите промени в последното десетилетие. Мнозина анализатори смятат, че Intеl е пропуснала мобилната вълна, като потвърждение на това е обявената оставка на CEO-то Пол Отелини, който ще се оттегли от поста по-късно тази година. Към Intel валят съвети да назначи мениджър с опит в мобилния бизнес, където успехи жънат конкурентите ARM и Nvidia.

Джъстин Ратнър обърна внимание на компютинга на база възприятия – това е нова вълна от технологии, които заменят традиционните клавиатура и мишка с глас, жестове и дори мимики. Вицепрезидентът обеща също в скоро време лаптопите да работят по цял ден на батерия.

Коментар