Microsoft и Intel заедно и в смартфоните?

Microsoft разглежда възможността за смартфони под управление на Windows Phone и с процесори от Intel, според информациите от CES 2013.

Дуетът е добре познат от PC индустрията, където и в момента доминира. В мобилния сегмент обаче успехи жънат платформи като Android и iOS с ARM хардуер.

На изложението CES 2013 в Лас Вегас шефът на Microsoft Стив Балмър неочаквано се появи по време на речта на представителя на Qualcomm (основния производител на ARM процесори), за да повдигне въпроси след анализаторите доколко компанията е свързана с екосистемата на ARM и има ли планове за партньорство с Intel в мобилния сегмент.

Според мениджъра за Windows Phone Грег Съливан, архитектурата на Microsoft предвижда хардуерна независимост. Някои анализатори побързаха да тълкуват това изказване като сигнал, че в бъдеще компанията ще предложи заедно със своите партньори WP смартфони с процесори от Intel. В момента WP устройствата работят с ARM хардуер.

Компании като Lenovo, Motorola, ZTE и други производители на смартфони вече работят по устройства с процесори Intel Atom за европейския и китайския пазар. Логично би било и Microsoft да предприеме стъпки в тази посока. Към момента обаче компанията не се ангажира публично с подобен ангажимент.

Коментар