HP с първи сървър за големи данни

HP представи първия сървър в индустрията, проектиран специално за работа с големи данни (Big Data). Потребителите на новата машина ще могат да спестят до 1 милион щатски долара за тригодишен период, твърди компанията.

Много организации се опитаха да внедрят софтуерни решения за големи данни върху съществуващата архитектура, която не е проектирана да отговори на специфичните изисквания на това натоварване. В резултат, тези ранни опити се оказаха неоптимални от гледна точка на производителност и разходи, посочиха от HP.

„За да се възползваме истински от предимствата на големите масиви, най-важното е инфраструктурата, която служи за основа, да бъде оптимизирана за натоварването”, коментира Дан Весет, вицепрезидент по бизнес анализи в IDC.

Новата серия сървъри HP ProLiant SL4500 е единствената засега среда, концептуално разработена за работа с Big Data. Системата предоставя максимална производителност и ефективност на разходите в ултракомпактно решение, подчертава HP.

Изграден с концепцията на HP Конвергирана инфраструктура, новият сървър заема до 50% по-малко пространство, използва 61% по-малко електричество и има 31% по-ниски разходи и то при използване на 63% по-малко кабели, според информация от производителя.

Модулната архитектура на сървъра позволява разнообразни изчислителни и дискови конфигурации с цел оптимизиране на инфраструктурата за приложения със специфични натоварвания. HP ProLiant SL4500 поддържа и множество Apache Hadoop разработчици, в т.ч. Cloudera и Hortonworks, както и допълнителен софтуер като OpenStack Cloud Software и MongoDB.

Машината осигурява до 240 терабайта (TB) в едно единствено 4,3-U шаси или 2,16 петабайта (PB) в девет сървъра в рамките на стандартен 42-U комуникационен шкаф, като така клиентите спестяват значителни разходи.

HP SL4500 е ново попълнение в семейството HP ProLiant Gen8. Стъпвайки на архитектура ProActive Insight, сървърът предоставя интелигентно управление и възможности за автоматизация, които намаляват неработоспособността на системите и предпазват данните чрез технология HP Predictive Spare Activation, която премества данните на алтернативно устройство преди да настъпи срив.

Технологията HP Active Health осигурява максимална сървърна продуктивност, а за ъпдейтите на фърмуера се грижи технологията HP Smart Update. Новата машина редуцира със 70% разходите за електричество в центровете за данни чрез HP Intelligent Infrastructure, съобщи HP.

Серията сървъри HP ProLiant SL4500 в единична конфигурация е вече на разположение в цял свят с начална цена от 5925 евро.

Коментар