Французи пуснаха първия Ultra HD канал в Европа

Френската компания Eutelsat Communications започна да излъчва пробно първия в Европа телевизионен канал във формат Ultra HD. Данните се предават в MPEG-4 със скорост 40 мегабита в секунда, резолюцията на изображението е 3840?2160 пиксела (4 пъти повече от Full HD), а честотата е 50 кадъра в секунда.

Благодарение на стандарта за компресиране HEVC (H.265), ширината на канала за предаване на 4К съдържание може да бъде по-малка, отколкото е необходимо за Full HD, съобщи Engadget.com.

На този етап услугата е достъпна само за демонстрационни цели. Не са известни плановете за комерсиалната й реализация. Предполага се, че тя ще бъде скъпа, предвид и високите цени на телевизорите с Ultra HD възможности.

Спиращ фактор ще се окаже и липсата на ТВ програми и филми във формат 4K. Някои от показаните на CES 2013 телевизори позволяват преобразуване на изображение от Full HD в Ultra HD.

На корейския пазар вече е достъпен 85-инчов телевизор Samsung S9 на цена около 38 000 долара. По-късно тази година се очакват 95- и 110-инчови модели с поддръжка на Ultra HD.

Коментар