Русия пусна първия си РС със собствен процесор

В края на миналата година в Русия излезе първата партида компютри „всичко в едно” Kraftway с процесор Елбрус, разработен от местното предприятие МЦСТ, съобщи CNews.ru.

Руските РС-та са създадени на базата на готови системи Kraftway Studio със сензорни дисплеи, снабдени с малогабаритна дънна платка Монокуб (разработена от МЦСТ и произведена от Алтоника) с вграден процесор Елбрус-2С+.

Чипът има две изчислителни ядра с архитектура Елбрус и тактова честота 500 MHz, четири DSP ядра, разработени от НЦП Елвис, и достига пикова производителност 28 гигафлопа.

МЦСТ ще тества системата в продължение на 1-2 месеца, за да прецени дали заводът може да произвежда качествено компютрите. Ако оценката е положителна, предприятието ще произведе следваща, по-голяма партида – от порядъка на 1000 броя, по думите на Александър Ким, генерален директор на МЦСТ.

Той очаква партида с подобен обем да бъде изкупена много бързо. Впоследствие компанията може да започне серийно производство. Интерес към компютрите с руски процесор проявяват организации от сектора на отбраната, твърди Ким.

Досега процесорите на МЦСТ не са използвани в обикновени компютри, а основно за нуждите на военните, на които компанията доставя индустриални изчислителни системи. Разработките на МЦСТ се използват в системите за противовъздушна отбрана С-400 и С-300. Предприятието има и защитен ноутбук за работа в тежки условия.

Коментари по темата: „Русия пусна първия си РС със собствен процесор”

добавете коментар...

  1. xxx

    500 Mhz – малко е бавничък. С парна машина ли работи?

  2. joni

    най ма изкефи пенка хахаааааа дето чака вазелина,е нищо щом не чакаш процесори от албания без вазелин има надежда аххахаха

  3. Leon

    На снимката е Kraftway Studio KM49 с Intel Core™ i3 и Intel Core™ i5 процесори и върви с фабрично инсталиран Windows 7

    Долу е сайта на фирмата МЦСТ и архитектурата на процесора Эльбрус-2С+

    http://www.mcst.ru/elbrus_2c_111101.shtml

  4. bullstar

    И като как 28 Гфлопса били -ОК – в Айффон 5 – Пауър ВР 545 МП4 е с 51 Гфлопса – а в новите ше е към 71 ГФлопса – че даже и моторолата ми е на 32 Гфлопса -а си говорим за 4.3 инчов екран – а на тоя Елбрус колко е – за ДОС или Линукс ..може и да стане 🙂

  5. Ivan

    🙂
    Иди доказвай сега, че изпълнението върху под iNTEL или AMD e е ясно, еднозначно и бинарния код не минава през некъф BlackBox..

  6. cs

    Elbrus-2S+ – пикова производителност 28 GFlops – това не е никак малко! При това при консумация от само 25W. Машината ще си е много добра за целите си, за които е произведена. От MCST планират по-нататък да пуснат Elbrus-4S+ – 8 ядра, 4 каналана DDR3, пикова производителност не по-малкa от 150 GFlops, както и Elbrus-16S – пикова производителност 1 TFlop. Относно тези дето мрънкат, че не вървял Windows – върви, процесорът може да емулира х86 инструкции и още преди години на по-стария Elbrus-3M1, който много по-бавен (само 4.8 GFlops) бяха подкарали просто за демонстрация някакъв Widnows. Да, в режим на емулация на x86 работеше по-бавно, но той изобщо не е предназначен за x86.

  7. Пенка

    Аз чакам турски многоядрени процесори, работещи на вазелин.

  8. Джоко

    Иване, моля прочети внимателно за архитектурата на процесора.Ние сме работили с тактова честота 100 хц. и 1х 2 ядра и нямаше равен на ДОМАШНИТЕ ! Просто технологията е друга… а иначе те не вдигат честотата, а слагат процесори в групи…

  9. Russian

    Малеее, идват хай-тек руснаците. Треперете янки!

Коментар