Cisco ще се опита да доминира и в центровете за данни

В опит да вземе надмощие в нишата „център за данни”, мрежовият гигант Cisco планира да закупи компанията NeoPath Networks, разработчик на технология, която подобрява работата на системите за съхранение на данни.
NeoPath патентова технология за виртуализация, наречена SMART, а нейната линия от продукти File Director опростява управлението на сторидж системи от типа NAS (network attached storage) и други файлови сървъри. Засега не е изнесена инфрмация за сумата, която би платил Cisco за NeoPath.
Очакваната покупка от Cisco демонстрира тенденция в индустрията за засилване на предложенията за виртуализирани решения. EMC погълна доставчика на технология за виртуализация Rainfinity миналия август в сделка, оценена на минимум $100 милиона. А през март миналата година Brocade Communications Systems погълна NuView за $60 милиона.
Виртуализацията най-накрая излиза извън света на сървърите. И не след дълго почти всички ИТ инфраструктури ще бъдат виртуализирани, предвиждат анализатори от Yankee Group. Способността да се доставят компоненти за центровете за данни под формата на виртуални приложения осигурява по-висока гъвкавост за корпоративните потребители.
С придобиването на NeoPath, Cisco ще стане единственият доставчик на мрежови решения, който се опитва да погледне и от компютърната страна на ИТ, коментират от Yankee. А това е ключова позиция, като се има предвид сливането на компютрите и мрежите.
NeoPath е основана през 2002 година и има 55 служители. Поглъщането се очаква да стане факт през третото тримесечие на фискалната 2007 година, което свършва на 28 април. Веднага щом сделката приключи, екипът и продуктите на NeoPath ще бъдат интегрирани в "Datacenter Switching and Security Technology Group" на Cisco.
Cisco остава много активна, що се отнася до поглъщането на компании. Гигантът завърши закупуването на части от Utah Street Networks, както и сделка по придобиване на Five Across миналата седмица. Софтуерът ще бъде интегриран в Cisco Media Solutions Group, която е концентрирана върху инфраструктурни решения, предназначени да помагнат на притежателите на дигитално медийно съдържание да подобрят услугите за потребителите.
През февруари Cisco обяви, че ще придобие компанията Reactivity, доставчик на XML портал. А през януари гиганът завърши поглъщането на Tivella, доставчик на дигитални софтуер и системи. Освен това Cisco има намерение да закупи и фирмата за сигурност IronPort.

Коментар