Джон Скъли: Apple да пусне евтин iPhone

Натискът върху Apple да пусне бюджетен смартфон се засилва. Мнозина анализатори съветват компанията да предприеме подобна стъпка, а сега и Джон Скъли, бивш шеф на Apple, я подтиква да направи това.

Apple трябва да се адаптира към новите пазарни условия и да започне да пуска евтини смартфони за развиващите се страни, съветва Скъли, който управляваше компанията в края на миналия век и едва не я фалира.

Бъдещето на Apple ще зависи в голяма степен от ръста на развиващите се пазари, заяви бившият CEO пред Блумбърг. Според него, за да намали цената от 500 до 100 долара и да продължи да продава с печалба, компанията трябва да преразгледа списъка с доставчици на компоненти и начина на производство на устройството.

Нещо повече, Джон Скъли дава за пример на Apple корейският й конкурент Samsung, определяйки го като изключително добър. По неговите думи, новият iPhone все още е на ниво, но разликата с Galaxy не е толкова голяма, както преди.

Самата Apple засега отхвърля възможността да се конкурира в евтиния сегмент. Някои анализатори също са на мнение, че това би навредило сериозно на имиджа й.

Акциите на ИТ гиганта от Купертино обаче падат от четири месеца насам. От 700 долара през септември миналата година ценните книжа на компанията сега се търгуват за по-малко от 500 долара.

Коментар