10 прогнози за безжичните комуникации

Ще станем свидетели на много промени през 2013, прогнозира дъщерната компанията на Xerox - WDS

Ще станем свидетели на много промени през 2013, прогнозира дъщерната компанията на Xerox – WDS

10 прогнози за безжичните комуникации през 2013 година публикува дъщерната компания на Xerox – WDS. „Очакваме нарастващо потребление на NFC технологията, която ще се насочи по-сериозно върху преноса на информация и удостоверяване, а не толкова върху мобилните разплащания”, заяви Тим Делука-Смит, вицепрезидент на отдел маркетинг в WDS.

Компанията очаква също през тази година Android OS да увеличи присъствието си на пазара, навлизайки в други сектори на потребителската електроника като смарт телевизори и устройства за сателитна навигация.

WDS прогнозира още, че Microsoft и BlackBerry ще направят голямо завръщане, благодарение на патенти и нови устройства. „Ще станем свидетели на много промени през 2013, но онова, което ще остане без промяна, е бързото темпо на развитие при мобилните иновации”, обобщи Тим Делука-Смит.

Ето и 10-те водещи тенденции за безжични комуникации, според WDS:

1. По-добрата цена на обикновените мобилни телефони ще осигури тяхното оцеляване. Въпреки че телефоните без смарт функции ще имат второстепенна роля на пазара на мобилни телефони през 2013, тяхната изгодна цена все още ги прави предпочитан избор.

2. Ползването на NFC технологията ще се концентрира върху споделяне на информация. До скоро NFC технологията беше синоним на мобилно разплащане. Въпреки това, WDS очаква през 2013 употребата на NFC да се пренасочи към споделянето на информация.

3. Мобилните оператори отправят истинско предизвикателство към фиксираните доставчици на интернет. На теория 4G предлага 5 пъти по-високи скорости от 3G. Ето защо WDS очаква 4G да се превърне в приемлива и предпочитана алтернатива на доставчиците на фиксирани услуги за пренос на данни.

4. Android става масов. WDS очаква мобилната операционна система да стане масова и да превземе нов клас смарт електроника като „умни” телевизори и устройства за сателитна навигация.

5. Началото на края на битките за патенти. Изглежда, че Apple няма да продължи своята правна война срещу Android на Google. Samsung също дава сигнали за не толкова антагонистичен подход с думите: „Вярваме че е по-добре, когато компаниите се състезават справедливо на пазара, а не в съда”. Според WDS, 2013-та ще бъде годината, в която горчивите патентни вражди между смартфон съперници ще намалеят.

6. Проточващите се патентни спорове носят ползи за Windows Phone OS. За онези производители на оригинално оборудване (ОЕМ), инвестирали основно в Android, се появява нуждата да предложат втора операционна система към своята продуктова линия, като начин за избягване на съдебни спорове. Microsoft предлага патентна протекция за лицензите за Windows телефони и това би могло да им осигури мястото на третия голям доставчик на OS през 2013.

7. Еволюция на HTML5 онлайн приложенията. Най-обещаваща и с най-висок ръст продължава да бъде категорията на таблетите. Това може би ще ни направи свидетели на бързо ускоряване в усвояването на междуплатформени HTML5 уеб приложения.

8. „Kindle Phone” навлиза на пазара. С изобилието от съдържание, 2013 може да бъде годината, в която Amazon ще навлезе в смартфон категорията с производно предложение на своя популярен таблет Kindle. Явно усилията на Amazon в посока разработване на хардуерни устройства им служат добре и при създаване на мобилен телефон.

9. BlackBerry се завръща. През 2013 година WDS очаква RIM да увеличи износа на устройства. За 6 поредни тримесечия непрестанен спад, през третото тримесечие на 2012 година глобалният дял на смартфони с марката BlackBerry стига едва 4%. Въпреки това, през 2013-та WDS прогнозира обрат в съдбата на RIM, главно заради представянето на BB10 OS, която оправда очакванията.

10. Заплахи за сигурността пред корпоративните доставчици. В пост-компютърната епоха на устройства с различни платформи, смартфоните се превръщат в основна мишена за киберпрестъпници. WDS не очаква проблемите със сигурността да се превърнат в масова заплаха, но въпросът стои като предизвикателство пред корпоративната сигурност.

Коментари по темата: „10 прогнози за безжичните комуникации”

добавете коментар...

  1. MNSP

    Android става все по-масова – а, дано

  2. asteroid

    ei Lud, q kaji kakvo e Androiod?

  3. Lud

    3 – няма да стане, все пак хората се допитват до приятели преди да предприемат такава стъпка .
    4 – нищо не се знае, тази година ще е годината на чистите linux-и ( очакваме 3 различни OS )
    5 – Има достатъчно тролове които да съдят големите компании
    7 – 100% съгласен
    8 – няма какво да предложат
    9 – Androiod е много по-функционален, BlackBerry по скоро е за бизнесмени които искат сигурност
    10 – По-скоро ще е масова заплаха

Коментар