Facebook влиза и в ролята на Skype

След като обяви нова търсачка по-рано тази седмица, Facebook погледна и към потребителите на Skype. Компанията пусна в САЩ приложение за безплатни гласови разговори през iPhone на базата на VoIP технология, конкурирайки директно Skype.

Потребителите на Apple могат да се възползват от новата услуга, като си свалят Facebook Messenger от App Store и го инсталират на устройствата си. Разговорите с други потребители се активират с натискане на два бутона – от менюто допълнителни опции се избира иконата за гласово обаждане, съобщи The Verge.

Услугата е достъпна за притежателите на iPhone и iPod touch, като позволява разговори само с абонати, които ползват смартфони или плейъри на Apple с инсталиран Messenger. Връзката се извършва през Wi-Fi или през мобилната мрежа. При постъпване на обаждане, на екрана се показва уведомяващо съобщение с името на абоната.

С пускане на новото приложение и в други страни, Facebook може да стане голям глобален доставчик на VoIP услуги, като се има предвид милиардната аудитория на социалната мрежа. Нито Skype, нито която е да е друга компания има подобна база от потенциални абонати на услугата. Подобна услуга в САЩ предлага и Google чрез чата на Gmail.

Любопитен факт е, че Skype е едновременно и конкурент, и партньор на Facebook. През лятото на 2011 г. двете компании сключиха споразумение, съгласно което в социалната мрежа беше интегрирана функция за видеоразговори. Messenger обаче не разполага с подобна възможност.

Коментар