Asus планира смартфони с Windows Phone 8

Тайванският производител на компютри Asus води преговори с Microsoft за използване на операционната система Windows Phone 8 в свои смартфони. Компанията планира да създаде концепция на устройство Padfone на базата на WP мобилна платформа, съобщи в интервю за Уол Стрийт Джърнъл вицепрезидентът на Asus Бенсон Лин.

Вече се водят преговори и с американски телеком оператори. Очаква се смартфоните от Asus да бъдат пуснати през 2014 г. В момента устройства под управление на Windows Phone 8 предлагат Nokia, HTC, Samsung и Huawei Technologies, като най-голям дял – около 70% – държи финландската компания.

Asus се пробва за първи път на смартфон пазара преди няколко години. След разпада на алианса с Garmin в края на 2010 г., устройствата на тайванския производител изчезнаха от пазара. През април 2012 г. компанията представи първото си хибридно устройство PadFone, а второто поколение се появи през октомври.

Според анализаторската компания RBS, пазарът на подобни хибриди (при които смартфонът се разполага в док станцията на таблета) е силно ограничен, което поставя под въпрос познаваемостта на бранда Asus на фона на грандовете Apple и Samsung.

Бенсон Лин, от своя страна, вярва, че неговата компания може да изпълни целта си и да продаде над 1 милиона смартфона, благодарение на скорошното пускане на Padfone 2 в Китай.

Коментар