Мобилни приложения мамят децата

Британски експерти посъветваха родителите да пазят децата си от мобилните приложения. Според доклад на регулатора Phonepayplus, използването на подобни приложения крие риск за сигурността и плащане впоследствие на големи сметки и глоби.

Като пример експертите посочват мошеническата версия на популярната игра Angry Birds, която се сваля от Google Play. След инсталирането й потребителят бива таксуван с 15 британски лири.

Броят на жалбите, постъпващи в Phonepayplus и свързани с използване на мобилни приложения от децата, расте годишно с 300%. Освен Angry Birds се разпространяват фалшиви версии на Assassin”s Creed и Cut the Rope, които също отнемат по 15 паунда от сметките на родителите.

В капана на мошениците могат да попаднат и самите родители, но децата се лъжат много по-лесно. Ето защо Phonepayplus съветва родителите внимателно да следят какво свалят и инсталират децата им от интернет.

Мошениците често прибягват до методики на социалния инженеринг, като внушават на децата да подкрепят несъществуващи благотворителни акции, например.

Phonepayplus предлага комплексно решение на проблема – не само да бъде ограничена употребата на смартфони от децата, но и да се работи с производителите на устройства, със социалните мрежи и със самата Google, за да се предпазят децата от мошениците.

Коментар