Windows Phone държи трето място в Европа

Борбата за третото място при мобилните платформи носи особен заряд. Докато първите две места са окупирани от Android и iOS и няма изгледи скоро някоя друга платформа да ги измести, то конкуренцията за третата позиция е отворена.

Windows Phone и BlackBerry кръстосват шпаги на глобалния пазар, като в Европа победителят засега е операционната система на Microsoft. В страните от „голямата петорка” – Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания – Windows Phone държи дял от 5,4%, бележейки двукратен ръст през последната година, по данни на Kantar Worldpanel ComTech.

В същото време позициите на RIM, канадския разработчик на BlackBerry, са отслабнали значително – от 10,3% до 4%, което отрежда на платформата четвърто място в Европа.

В някои страни Microsoft бележи огромен скок. Така например, делът на Windows Phone в Италия се е увеличил от 2,8% до 13,9%, във Великобритания – от 2,2% до 5,9%, а в Испания – от 0,4% до 1,8%. Възможно е обаче ситуацията да се промени в полза на BlackBerry през първото тримесечие на годината, тъй като предстои пускане на новата платформа на RIM.

В повечето страни по света господства Google Android. Но Apple запазва лидерството на iOS в ключови пазари като САЩ и Япония, показват данните на Kantar Worldpanel ComTech, събрани преди коледните празници.

Коментар