Съмнения около бъдещата иновативност на Apple

Анализатори се опасяват, че в бъдеще Apple може да стане по-малко иновативна. Изобилието от конкуриращи се модели на iPhone и iPad трудно ще предизвика фурор на пазара, както първите джаджи на компанията, смятат експерти, цитирани от Focus Taiwan.

Според Артур Хсие, старши анализатор в UBS, новите устройства на Apple ще бъдат по-малко иновативни, докато в същото време Samsung ще създава все по-конкурентни продукти. Така например, гъвкавите дисплеи, показани от корейската компания на CES 2013, може да влязат в употреба още през второто полугодие в нови смартфони и таблети на Samsung.

Подобни опасения изказват и анализатори от Citigroup. Според тях, през настоящата година Apple няма да може да увеличи своя дял при смартфоните, заради слабите показатели на iPhone 5. Смартфонът с 4-инчов екран не е толкова привлекателен за потребителите на висок клас устройства, много от които предпочитат модели с екран 4,7 инча или по-голям.

Очаква се следващият iPhone 5S да прилича на своя предшественик, което ще доведе до слабо търсене. Ето защо прогнозите за Samsung са много по-оптимистични – делът на корейската компания при смартфоните може да достигне 70-80%, според анализаторите на Citigroup.

През първото тримесечие на финансовата 2013 година Apple отчете $54,5 милиарда приходи и печалба в размер на $13,1 милиарда, или $13,81 на акция. Инвеститорите очакваха приходи в размер на $54,7 милиарда и печалба от $13,44 на акция. Самата Apple прогнозира през октомври приходи от $52 милиарда и печалба от $11,75 за акция.

Коментар