Расте делът на жените в управлението, не и у нас

Броят на жените в управителните съвети на дружества, допуснати до борсова търговия, е нараснал до 15,8%, спрямо 13,7% през януари 2012 г., съобщи Европейската комисия. По-конкретно, това представлява средно 17% от членовете на управителните съвети без изпълнителни правомощия (15% през януари 2012 г.) и 10% от членовете с изпълнителни правомощия.

Увеличение на дела на жените в управителните съвети е отчетено във всички държави на ЕС с изключение на три – България, Полша и Ирландия.

Новите цифри представляват увеличение с 2,2 процентни пункта в сравнение с октомври 2011 г. и са най-значителното регистрирано досега увеличение за една година спрямо предишната. Това нарастване е вследствие на предложението на ЕК, прието на 14 ноември 2012, с което се въвежда цел от 40 % за броя на избраните спрямо заслугите жени в управителните съвети.

„Цифрите говорят сами: регулаторният натиск има ефект. Най-накрая дружествата започват да разбират, че ако искат да запазят конкурентоспособността си в едно застаряващо общество, не могат да продължават да пренебрегват способностите на талантливите жени: 60% от новодипломираните висшисти са жени”, заяви заместник-председателят на Комисията и комисар по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг в реч на Световния икономически форум в Давос.

Тя даде за пример страни като Белгия, Франция и Италия, които наскоро приеха законодателство и започват да постигат резултати. Най-високото увеличение, изразено в процентни пункта, е регистрирано в Италия (4,9 процентни пункта, с които общият процент става 11%), където неотдавна беше приет закон с квоти, с който се изисква до 2015 г. в дружествата, допуснати до борсова търговия, и в държавните дружества 1/3 от членовете на управителните и надзорните съвети да бъдат жени.

Франция, в която през 2011 г. беше въведен закон с квоти, стана първата държава в ЕС, където в управителните съвети на всички най-големи дружества, допуснати до борсова търговия, има повече от една жена. Понастоящем жените представляват 25% от членовете на управителните съвети на дружествата, включени в индекса CAC 40 във Франция, което представлява увеличение с 2,8 процентни пункта в рамките само на 10 месеца (януари-октомври 2012 г.). Квотата във Франция е 40% до 2017 г., като тя се прилага за членове на управителни съвети с и без изпълнителни правомощия в големи дружества, които са допуснати или не са допуснати до борсова търговия (чийто персонал е най-малко 500 служители и чиито приходи са над 50 млн. евро), а междинната цел до 2014 г. е 20%.

Същевременно България е единствената държава, в която се наблюдава значително намаление (с 4 процентни пункта), докато в Полша и Ирландия няма промяна в броя на жените в управителните съвети, които се запазват съответно на 12% и 9%. В управителните съвети на една четвърт от най-големите дружества (25%) все още няма жени.

Коментар