US корпорация с мащабен проект за БГ армията

  

Корпорацията ITT Industries заяви силен интерес към модернизиране на тактическите комуникации в българската армия на пресконференция днес в София. Офертата на ITT, която е основен доставчик на американската армия, предвижда доставка на спецоборудване за няколкостотин милиона евро за 15-годишен период.
Проектът ще бъде реализиран по същия начин, както в САЩ и Великобритания, което ще осигури съвместимост със стандартите на НАТО, уточни Ник Бобей, изпълнителен директор на ITT Defense. Той добави, че ITT Industries е сформирала консорциум от 12 български компании, които ще поемат директни и индиректни офсетни програми по проекта.
Обединението включва компании за софтуер, хардуер, военни продукти, електрозахранване, радио-релейни и телефонни системи. Сред тях са Терем, Сирма Груп, ТехноЛогика, Битова радиоелектроника и Оптикс. Писмо за намерение за участие в проекта е представил и гигантът Hewlett-Packard.
Партньорство с българските военни структури и технологични компании в проект, управляван от офиса на ITT във Великобритания, ще доведе до успешно модернизиране на комуникациите, заяви Луис Долив, президент на ITT Aerospace Communications Division. ITT очаква голям интерес към проекта и съответно конкуренция, добави Брус Скот, президент ITT Defence International.
  
По-рано този месец министърът на икономиката Румен Овчаров се срещна с ръководството на ITT във Вашингтон, където получи конкретна схема за проекта. Предложението включва трансфер на високи технологии, производство на радиостанции, на помпи и инсталации за пречистване на вода и апаратура за военни уреди за нощно виждане.
 
През жизнения цикъл на системата, ITT се задължава да модернизира и осъвременява армейските комуникации с най-новите технологични решения. Мащабният проект е изцяло финансиран от американската компания и България не се натоварва с никакви държавни гаранции за изпълнението му, съобщиха от компанията.
  
ITT възнамерява да включи като свой партньор в България държавната военнопромишлена компания "Терем". Идеята е у нас да заработи център за производство и модернизация на комуникационни средства. Продукцията ще се реализира в различни държави от Близкия изток.
ITT е глобална корпорация, оперираща в над 60 държави, с около 44 000 служители. През изминалата година компанията е реализирала продажби в рамките на 6 милиарда евро. 100% от тактическите радиа, използвани в американските сухопътни и военноморски сили, както и повечето от тактическите системи за Великобритания, са дело на ITT, добави Луис Долив.
54% от продуктите на ITT са предназначени за цивилната промишленост, като компанията е лидер в производството на пречиствателни помпи. Останалите 46% се използват от военните в областите комуникации, сензори и наблюдение, космос, инженерство и системи за интеграция.

Коментар