Засилиха мерките срещу Интернет пиратството

МВР, следствието и прокуратурата продължават активните си съвместни действия по ограничаване на пиратското съдържание в българското Интернет пространство. През последните две седмици ГДБОП-МВР, заедно със Столична следствена служба, под надзора на ВКП, предприеха непопулярни за страната ни, но често прилагани в световен мащаб действия за ограничаване възможността българските Интернет потребители да бъдат въвличани в престъпно посегателство срещу обекти на интелектуалната собственост посредством Интернет, съобщиха от СИБС (Сдружението на издателите на бизнес софтуер, BSA).
Извършените проверки бяха насочени основно срещу администратори на торент тракери и потребители, предлагащи достъп посредством тях до голям обем нелегално съдържание, в т.ч. музика, филми и софтуер.  По данни на МВР по време на операцията спецполицаите са извършили проверки в 14 офиса и помещения на големи потребители в столицата, откъдето са иззети 16 компютърни системи, както и множество хард дискове и информационни носители.
Срещу администраторите на проверените торент тракери са образувани следствени дела, а собственикът на сайта АРЕНА БГ, хостващ един от най-големите торент тракери, 47-годишния Е.Г., е бил задържан за 72 часа.
Днес ГДБОП даде и пресконференция, участие в която взеха зам.- министърът на културата Ина Килева, както и представители на ВКП, Софийска районна прокуратура, Столична следствена служба, Дирекция „Авторско право и сродни права” към Министерство на културата и организациите на правоносителите. Бе обявено, че предприетите мерки са в изпълнение на стратегията на правителството за ограничаване на интелектуалното пиратство и същите ще продължат до постигането на осезаеми резултати в ограничаване на престъпните посегателства срещу интелектуалната собственост. 
От пресконференцията също стана ясно, че в резултат на засилените проверки голяма част от торент тракерите са били преместени в чужбина, за което компетентните правоохранителни органи в тези държави вече са уведомени по предвидения в закона ред.
Предвид присъединяването на България към ЕС, през последните две години българските институции полагат максимални усилия да предоставят адекватна защита, в това число и в Интернет, на българските и световните създатели на продукти на интелектуалния труд, допълниха от СИБС.

Коментар