Столична община пуска нови е-услуги през май

Столична община ще предложи още през май тази година първите нови електронни услуги, които ще бъдат достъпни с картата за електронна идентичност. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

Предприемачите, които в момента имат електронен подпис, могат да го прехвърлят в картата с чип на електронното ЕГН, уточни зам.-министърът.

По проект „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство”, който се финансира от ОПАК, ще бъдат издадени 5000 карти за електронна идентичност. Те ще бъдат предоставени на студенти, представители на браншовите организации в областта на информационните технологии, на практикуващи лекари, журналисти, адвокати и нотариуси, както и на държавни служители, които  са отговорни за предоставяне на електронни услуги. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на среща с организации от тези браншове.

„Избрахме различни групи от обществото, които ще се възползват най-успешно от електронната идентификация при общуването с администрацията и при ползване на електронни услуги”, каза министър Московски.

Коментар