Виваком утрои печалбата си през 2012 г.

Близо троен ръст в печалбата отчете Виваком за 2012 година. В сравнение с предходната година печалбата на оператора е нараснала с над 182%, достигайки 20,3 млн. лв., съгласно финансовия отчет, публикуван днес.

Увеличението е резултат от оптимизиране на разходите и по-доброто позициониране на портфолиото от продукти и услуги през изтеклата година.

В частност, Виваком продължава да пренася намалението на цените за свързване между операторите към крайния клиент, което се отразява положително върху търсенето на услугите на оператора и нарастване на броя на абонатите.

Приходите от мобилни услуги на Виваком бележат ръст от 7,8% на годишна база до 397,8 млн. лв., въпреки намалените цени за терминиране. За същия период клиентите са се увеличили с 16,8%, а потребителите на мобилен интернет – със 71,6%. Абонатите на ТВ-услуги на оператора също се увеличават с над 84% за същия период.

Тези резултати позволяват на компанията да компенсира спада в приходите от фиксирана телефония. Общите приходи на телекома за 2012 година са намалели с 3,4% до 857,9 млн. лв.

Виваком обяви стабилно финансово положение с наличност по банкови сметки и краткосрочни банкови депозити в размер на 63,9 млн. лв. в края на годината и изплатени дивиденти в размер на 158 млн.лв. 2012-та е третата поредна година, в която Виваком реализира инвестиционна програма за осигуряване на интернет през оптични технологии, развитие на мобилната мрежа и разширяване на портфейла от ТВ услуги.

Коментар