Microsoft се интересува от клауд бизнеса на Dell

Слухът за продажбата на Dell и превръщането й от публична в частна компания е един от най-коментираните в последните дни. Сред спряганите имена на потенциални инвеститори е това на Microsoft. По непотвърдена официално информация, софтуерният гигант е готов да вложи в Dell около 2 милиарда долара и да придобие сериозен дял от компанията.

Сделката би позволила на Microsoft да навлезе по-уверено в разработка на хардуер, в частност компютри и таблети, предаде eWeek.com. Инвестирайки в Dell, компанията от Редмънт ще получи също достъп до технологии за облака, големи данни и виртулизация, разработвани от тексаския ИТ гигант, коментират анализатори. Всички тези сфери са част от бъдещето корпоративно пространство на Microsoft.

Dell се преориентира от търговец на персонални компютри и сървъри към доставчик на услуги за корпоративния сектор. Компанията предприе този ход след спада в търсенето на пазара за РС. През 2011 г. тексаската фирма обяви, че ще вложи 1 милиард долара за създаване и доставка на корпоративни решения и облачни услуги, а през ноември миналата година придоби разработчика на софтуер за автоматизация на ИТ инфраструктурата Gale Technologies.

Същевременно, Microsoft укрепва бизнеса си по пускане на корпоративен софтуер и услуги. Инвестиция в Dell би била логичен ход за софтуерния гигант. Според анализатори, преобразуването на Dell в частна компания е правилно стратегическо решение, което ще й позволи да се спаси от преследването на краткосрочни цели, характерно за публичните компании.

Коментар