WiMAX ще се свие до 1% през 2015 г.

Две основни технологии в момента се отнасят към т.нар. мрежи от четвърто поколение (4G) – LTE и WiMAX. Първата от тях има сериозно предимство, тъй като се явява следваща степен в развитие на технологията 3G (UMTS/HSPA, HSPA+), докато WiMAX е отделен клон в еволюцията на мобилния широколентов достъп.

Макар и да има съпоставими характеристики с LTE, технологията WiMAX се оказа по-слабо приспособима за масови внедрявания, отбеляза консултантската компания Json & Partners Consulting. Много ключови доставчици прекратиха инвестициите във WiMAX и се преориентираха към LTE.

Прогнозите сочат, че до 2015 година делът на WiMAX ще се свие до около 1% от пазара на мобилен широколентов достъп като цяло и до 13% от абонатната база на 4G в света. Неблагоприятната перспектива на WiMAX насочва големите оператори на безжични мрежи да мигрират към технологията TD-LTE.

Фактори, които спират развитието на WiMAX, са ограниченият брой абонатни устройства, фактическото отсъствие на роуминг и отказът на големите оператори да инвестират в технологията, за сметка на LTE. Паралелно, в света активно се разгръща екосистема на TD-LTE.

Международният съюз по телекомуникации (ITU) призна LTE-Advanced и IEEE 802.16m (WiMAX 2) за напълно отговарящи на изискванията към стандарта 4G. При равни условия обаче LTE-Advanced има несъмнено предимство и се явява следващо развитие на доминиращата технология LTE.

В началото на януари 2013 година в света имаше 13 комерсиални мрежи TD-LTE, а десетки други се намират в етап на изграждане. Тласък на прехода към TD-LTE дават новите устройства, които поддържат и двата стандарта, WiMAX и TD-LTE, и ще позволят на операторите да извършат плавно преминаване от една технология към друга без прекъсване на обслужването на абонатите.

На пазара на WiMAX основен тренд в момента е ориентацията на производителите на оборудване и на операторите към хибридни мрежи WiMAX/LTE, които са призвани да обезпечат съществуване на няколко 4G технологии в своите мрежи, с перспектива за сливане в LTE-Advanced.

Коментар