У-мултиранк ще класира университетите

Европейският съюз ще финансира изготвянето на нова класация на университетите, стана ясно днес в Дъблин. Новият „многоаспектен” рейтингов списък излиза извън рамките на традиционно използваните подходи на класиране на университетите според резултатите от тяхната дейност, съобщи Европейската комисия.

При повечето от сегашните подходи се поставя прекалено силно ударение върху високите резултати от научните изследвания. Вместо това университетите ще бъдат класирани съобразно широк набор от критерии в пет отделни категории: репутация в областта на изследователската дейност, качество на преподавателската и учебната дейност, международна насоченост, постигнати успехи по отношение на обмена на знания (например, под формата на партньорства с бизнеса и стартиращи предприемачи) и принос за растежа в регионален мащаб.

Очаква се около 500 университета от Европа и от цял свят да се запишат за участие в тази класация, като първите резултати ще бъдат публикувани в началото на 2014 г.

„За досегашните класации е характерен стремежът научните постижения да се поставят над всичко, докато новата класация У-мултиранк ще бъде в състояние да даде на студентите и институциите ясна картина за постигнатите от тях резултати в широк спектър от важни области. Тази осведоменост ще бъде от полза за студентите при избора на най-подходящия за тях университет или колеж. Освен това тя ще допринесе за модернизиране и повишаване на качеството на висшето образование”, коментира европейският комисар по въпросите на образованието, културата и многоезичието Андрула Василиу.

Ирландското председателство е твърдо решено да окаже необходимата подкрепа за разгръщането на тази нова фаза на У-Милтиранк, заяви министърът на образованието и професионалната квалификация Руайри Кин.

Наред с предоставената от нея авторитетна класация на основата на сравнение на институциите, У-Мултиранк ще класира университетите в четири обособени тематични области: предприемаческо обучение, машиностроене, електроинженерство и физика. През следващите години списъкът на специфичните дисциплини постепенно ще бъде разширяван.

Независим консорциум ще извърши класацията под ръководството на Центъра за висше образование (CHE) в Германия и на Центъра за обучение в областта на политиката за висше образование (CHEPS) в Холандия. Техни партньори ще бъдат Центърът за научни и технологични проучвания в Университета в Лайден (CWTS), информационните специалисти Elsevier, фондация Bertelsmann и софтуерната компания Folge 3.

У-Мултиранк ще получи общо 2 милиона евро финансиране от ЕС по линия на програмата за учене през целия живот в периода 2013-2014 година, с възможност за допълнително финансиране в течение на още две години в периода 2015-2016 година. Крайната цел е, след изтичане на този период, класацията да се прави от независима организация.

Коментар