BlackBerry се завръща в голямата игра с Q10, Z10

BlackBerry, известна досега като Research In Motion (RIM), обяви днес два нови смартфона с надеждата да си върне доверието на крайните потребители и бизнеса. Първият модел, BlackBerry Z10, идва с изцяло сензорен екран, без QWERTY клавиатура. 4,2-инчовият дисплей има плътност 356 пиксела на инч, в сравнение с 326 ppi при iPhone, отбеляза CNET.

Вторият модел, наречен BlackBerry Q10, включва пълна клавиатура, по подобие на старите версии на BlackBerry. И двете устройства поддържат работа в 4G LTE мрежи, стана ясно на пресконференцията в Ню Йорк.

Операторът Verizon Wireless вече потвърди, че ще предлага и двете устройства. Z10 в бял и черен вариант струва $199,99 с двугодишен договор, като белият модел ще се доставя ексклузивно от Verizon.

BlackBerry Z10 излиза на няколко пазара в началото на февруари, но не и в САЩ, където моделът се очаква през март.

Освен от Verizon, новият смартфон ще се продава още от AT&T, Sprint и T-Mobile. Скоро операторите ще обявят техните тарифни планове. Без договор Z10 ще струва $599.

Потребителите във Великобритания ще могат да си купят Z10 още от утре чрез операторите EE, O2, Vodafone, Phones 4u, BT, 3UK и Carphone Warehouse. Цените ще варират в зависимост от оператора и партньорите.

Смартфонът излиза на пазара в Канада (родината на BlackBerry) на 5 февруари на цена около $149,99 с тригодишен договор. Дори и Обединените Арабски Емирства ще получат достъп до новия BlackBerry преди потребителите в САЩ, отбеляза CNET.

Една от интересните възможности на устройството, което работи под управление на нова операционна система BlackBerry 10 OS, е функцията BlackBerry Flow. Чрез нея потребителите могат лесно да преминават между различни приложения, които остават работещи. Друга новост е BlackBerry Peek, която позволява едновременно възпроизвеждане на видео и проверка за известия.

В допълнение, функцията BlackBerry Balance позволява превключване между два профила – служебен и личен. Благодарение на нея, потребителите ще могат да използват едно устройство за бизнес и лайф, вместо две.

Междувременно, BlackBerry обяви американската R&B и соул певица Алиша Кийс за свой глобален креативен директор. Наскоро тя пя на церемонията по встъпване в длъжност на президента на САЩ Барак Обама.

Коментар