Красотата на нощен Париж скоро ще угасне

Франция заяви пионерски амбиции в предотвратяване на светлинното замърсяване – фактор, който нарушава екосистемите и вреди на моделите на съня на хората.

От 1 юли всички нежилищни сгради ще трябва да изключват вътрешното осветление един час след като последният работник напусне помещенията. Всички външни лампи и осветлението на витрините ще трябва да бъдат изключени от 1 часа през нощта, съобщи GreenTech.bg.

Идеята идва от министъра на околната среда Делфин Бато. Изключването на осветлението през нощта в магазини и офиси ще спести енергия и ще намали светлинното замърсяване, вярва министърът.

Любителите на фотографията могат да побързат със снимките на среднощен Париж – скоро ще стане така, че от полунощ тази красота ще потъва в пълен мрак. Местните власти все пак ще допускат изключения, като например за Коледа и други събития.

Инициативата, подкрепена с нов закон, ще спести около два тераватчаса електроенергия годишно – еквивалент на потреблението на 750 000 домакинства, показват разчетите.

Коментар