Спад в акциите на BlackBerry след анонса

Акциите на BlackBerry (бившата RIM) поевтиняха с 12% вчера, след като компанията обяви новите си смартфони с операционна система BlackBerry OS 10.

В последните три седмици ценните книжа на канадския производител поскъпваха в очакване на представянето на новатплатформа и устройства под нейно управление.

В началото на януари една акция на BlackBerry се търгуваше за $11,5, а на 24-ти цената й достигна $18. След вчерашния анонс на моделите Q10 и Z10 акциите на BlackBerry загубиха част от стойността си и се търгуваха за около $13,8.

Тези нива обаче са далеч по-добри от септемврийските – тогава ценните книжа на компанията вървяха по $6. Пазарната капитализация на BlacBerry в момента се оценява на $7,5 млрд.

Реакцията на специалистите към BlackBerry 10 и двата нови смартфона засега е сдържано положителна. Харесвани са дисплеят на Z10 и клавиатурата на Q10, но според мнозина анализатори, тези характеристики няма да са достатъчни за догонване на Android-устройствата и iPhone.

Близките месеци ще дадат по-ясни индикации ще може ли BlackBerry да промени статуквото на пазара за смартфони, където освен Samsung и Apple в топ 5 влизат две мощни китайски фирми – Huawei и ZTE, както и японската Sony Mobile.

Коментар