YouTube планира платени канали

YouTube възнамерява да пусне платени услуги, които да осигурят допълнителни приходи освен тези от реклама. Възможно е още тази година някои канали на популярния видео сайт да станат платени, като месечната такса ще варира от 1 до 5 долара, съобщи Файненшъл Таймс.

В момента YouTube преговаря с няколко доставчика на съдържание за реализиране на идеята за платени канали. Сайтът планира също да таксува гледането на преки излъчвания, както и достъпа до различни видеотеки.

Google, собственикът на YouTube, засега не е потвърдил официално появилите се информации за въвеждане на платени услуги. От компанията обаче не отхвърлят възможността за реализация на подобен бизнес модел. Това ще бъде допълнителна услуга, а по-голяма част от съдържанието ще се предлага, както досега – безплатно.

Видеоклиповете в YouTube винаги са били безплатни, като компанията разчита на приходи от реклама. За миналата година приходите на сайта възлизат на около 4 милиарда долара, а през тази се очаква да нараснат до 5 милиарда долара.

Според Файненшъл Таймс, платената услуга може да стартира още през втората половина на 2013 г. Очаква се от платените канали да се възползват доставчиците на качествено съдържание.

Коментар