IBM може да погълне NetApp

IBM планира да похарчи 15 милиарда долара за поглъщания в периода до 2015 г. Сред най-вероятните цели на ИТ гиганта са компаниите NetApp и Splunk, съобщи Блумбърг, позовавайки се на мнения от анализатори.

Търсенето на изгодни сделки за IBM започна след като бе установено, че в последните 4 години продажбите на компанията са нараснали само с 0,8%. Освен това инвеститорите обръщат внимание, че акциите на IBM губят ликвидност в сравнение с тези на конкурентите Oracle и SAP. Пазарната капитализация на IBM възлиза на около 229 млрд. долара.

Сред целите на компанията е един от най-големите производители на системи за съхранение на данни NetApp, който през 2008 година удвои продажбите си. NetApp би помогнала на IBM да укрепи бизнеса си в облачното съхранение на данни, коментират анализатори от Sterne Agee & Leach Inc.

Евентуално поглъщане на Splunk ще засили позициите на IBM на пазара на инструменти за анализ на данни, отбелязват експерти от Credit Agricole. От момента на IPO-то през 2012 г. досега акциите на Splunk поскъпнаха двойно. Royal Bank of Canada пък допуска, че IBM може да погълне компанията Imperva, която разработва технологии за информационна сигурност.

Ако IBM не направи нещо настина интересно, например поглъщане, което да стимулира нейния ръст, то вероятно в развитието на компанията ще се наблюдава застой, коментира Лоурънс Балтър, анализатор от Oracle Investment Research.

Най-голямата покупка на IBM досега е компанията Cognos, за която през 2008 г. бяха дадени 4,5 млрд. долара. Друго крупно поглъщане е това на консултантското подразделение на PricewaterhouseCoopers за сумата от 3,5 млрд. долара през 2002 г.

Приходите на IBM за 2012 г. възлизат на 104,5 млрд. долара, което е с 2% по-малко спрямо предходната година. Чистата печалба на компанията нарасна с 5% до 16,6 млрд. долара.

Коментар