ИТ коалиция създава 700 000 работни места в ЕС

Hewlett-Packard, Telefonica и 8 други телекомуникационни и ИТ компании поеха ангажимент да създадат 700 000 работни места в Европа в срок до 2015 година, съобщи Европейската комисия. Сделката бе определена като „велика коалиция” от еврокомисаря по информационни и комуникационни технологии Нели Крус. Програмата за осигуряване на заетост на населението ще стартира през март 2013.

„Великата коалиция” представлява мащабно партньорство между ИТ индустрията и правителствата на ЕС, което цели да намали безработицата и да осигури недостигащите технологични кадри за бизнеса. В списъка на ИТ компаниите в коалицията влизат още немският софтуерен гигант SAP, норвежкият интернет доставчик Telenor, финландският производител на мобилни телефони Nokia, френската телекомуникационна компания Alcatel-Lucent и британският разработчик на чипове ARM Limited.

Участниците в коалицията от страна на ИТ индустрията се ангажират до 2015 г. да отворят около 700 000 работни места за граждани на ЕС и емигранти. В допълнение, доставчиците на услуги ще предоставят обучаващи програми и дистанционни курсове за кандидатите за работа, като помощ в това направление ще окаже образователната асоциация European e-Skills Association.

Освен това големите играчи на европейския ИТ пазар ще финансират над 1000 стартиращи компании, за да направят Европа по-предприемчива, отбеляза Нели Крус. До 2015 година общността на младите предприемачи трябва да достигне 300 000 души, съгласно плановете на Комисията.

В момента броят на безработните в Европейския съюз е 26,1 млн. души, или 10,7% от цялото трудоспособно население. Местата за ИТ специалисти обаче трудно се попълват. Потенциалните кандидати от местното население не са достатъчно квалифицирани, а емигрантите освен че не знаят езика, идват в ЕС с дипломи, които не се признават от работодателите.

Коментари по темата: „ИТ коалиция създава 700 000 работни места в ЕС”

добавете коментар...

  1. Az

    Добре, като има недостиг, защо не мога да си намеря работа. Може би защото не искам да работя за без пари или защото съм на 40 и имам твърде много опит и пак не става да работя за без пари. Пропуснали са да допълнят че 700 000 ще са работните места, обаче общата заплата ще е като за 100 000.

Коментар