Panasonic неочаквано излезе на печалба

Японският производител на електроника Panasonic обяви, че отново излиза на печалба, благодарение на мерките по преструктуриране на бизнеса и слабата йена.

През третото финансово тримесечие – периода октомври-декември 2012 г. – чистата печалба на компанията възлиза на 61,4 млрд. йени (около 675,7 млн. долара), в сравнение със загуба в размер на 197,6 млрд. йени за същия период на предходната година.

Резултатите на Panasonic изненадват. По-рано анализатори на Блумбърг прогнозираха загуба за компанията в размер на 17 милиарда йени през третото финансово тримесечие.

Panasonic отчита оперативна печалба от 34,6 млрд. йени за периода, докато година по-рано регистрира оперативна загуба в размер на 8,1 млрд. йени. Приходите на компанията за тримесечието обаче са намалели с 8% до 1,8 трилиона йени.

Приходите от продажби в чужбина възлизат на 884,3 млрд. йени, което е с 3% по-малко спрямо третото тримесечие на предходната година. Бизнесът на компанията у дома, в Япония, се е свил с 12% до 917,2 млрд. йени.

Като цяло, японските производители успяха да подобрят финансовите си показатели през последното тримесечие в резултат на отслабването на йената спрямо западните валути. Освен това Panasonic извърши преструктурирания, като съкрати 38 хиляди работни места с цел да намали загубите.

През настоящата финансова година Panasonic, създателят на телевизорите Viera и камерите Lumix, очаква загуби в размер на 765 млрд. йени.

Коментар