ЕК стартира мултимедиен конкурс на тема мигранти

Европейската комисия обяви конкурс за мултимедийни творби, които улавят ролята на мигрантите в нашия живот. Конкурсът е отворен за всички студенти от ЕС на възраст над 18 години и записани във висше учебно заведение в областта на изкуствата, графичния дизайн и комуникациите, намиращо се в държава от ЕС или в Хърватия. Академиите по изкуства трябва да предадат творбите си до 21 юни 2013 г. в следните категории: плакат, фотография и видеоизображения.

Всяко училище може да представи една или няколко творби в една или повече категории. Творбите ще бъдат оценени на национално равнище и най-добрите от тях (до 10 творби от държава) ще бъдат представени на европейско жури, което ще подбере 30 финалисти и ще определи победителите на европейско равнище за всяка категория. В журито ще участват професионалисти от областта на комуникациите, изкуствата и медиите, както и представители на мигрантските общности.

Трийсетте финалисти на европейско равнище ще бъдат поканени да присъстват на церемонията по раздаване на наградите, която ще се проведе в Брюксел и на която се очаква да участва Сесилия Малмстрьом, европейски комисар по въпросите на вътрешните работи. Ще бъде присъдена специална награда въз основа на резултатите от обществено гласуване, което ще се проведе на уебсайта на конкурса.

Всяко от учебните заведения, чиито студенти са спечелили първa наградa в трите категории и първа награда на публиката, ще получи награда в размер на 10 000 евро, които да бъдат използвани за образователни цели. Подробните условия за участие могат да бъдат намерени на уебсайта на конкурса: www.migrantsineurope.eu/

През 2011 г., когато световното население надхвърли седем милиарда души, в ЕС живееха 20,2 милиона души, граждани на трети държави. Това представлява около 4% от общото население на ЕС (502,5 милиона души) и 9,4% от 214-те милиона мигранти в световен мащаб.

За сравнение, в Канада пребивават около 3,4% от мигрантите в света (или 7,2 милиона души, което представлява 21,3% от нейното население), а в САЩ живеят около 20% от общия брой мигранти в света (или 42,8 милиона души, което представлява 13,5% от населението на САЩ). 

Коментар