Изкупуват акциите на Dell до броени дни

Сделката по превръщане на Dell от публична в частна компания е пред финализиране. Очаква се на 4 февруари консорциум, оглавяван от основателя и настоящ CEO на компанията Майкъл Дел, да изкупи акциите й, предаде Ройтерс.

Майкъл Дел, който в момента притежава 15,7% от акциите на Dell, играе заедно с инвестиционния фонд Silver Lake Partners. В резултат на сделката той ще придобие контролния пакет акции на компанията, а Silver Lake и Microsoft ще станат миноритарни собственици.

В момента няма яснота каква сума ще предложат купувачите на сегашните акционери в Dell. Несъмнено обаче сделката по изкупуване на акциите на тексаския производител на компютри ще се осъществи със заем и ще стане най-голямата в периода след световната финансова криза.

Според последните информации, няколко банки, вкл. Barclays, Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse и RBC Capital, са готови да предоставят на купувачите на Dell кредит от 15 милиарда долара. Barclays и Perella Weinberg Partners консултират Silver Lake по предстоящата сделка.

По-рано излезе информация, че Microsoft ще инвестира 2 милиарда долара в Dell, обвързвайки компанията да използва Windows софтуер в повечето си хардуерни устройства. Твърди се, че Microsoft не планира да участва в управлението на Dell.

Коментар