Геймърите ще реагират на токови удари

Немски изследователи създадоха технология, която ще предложи непознато досега изживяване при игра с мобилни джаджи. Устройството се включва към мобилния апарат, а специални електроди – към ръцете на геймъра. Така се осигурява обратна връзка не с помощта на сервомеханизми и вибрации, а чрез токови удари. 

Според учените от Института Хасо Платнер, подобна симулация дава възможност за усещания, максимално близки до истинските. Геймърът няма да изпита никаква болка, тъй като зарядът е с много малка мощност, подчертава ръководителят на екипа Педро Лопес пред NewScientist.

Токът, подаден към нервните окончания, предизвиква съкращаване на определени мускули. Потребителят се съпротивлява, активирайки други групи мускули, като така се създава илюзия за обратна връзка с устройствата.

Изпитанията на устройството са проведени с 10 души, които са участвали в специално разработена игра за управление на самолети, съпротивлявайки се на въздушния поток. Всички геймъри са предпочели новата система за обратна връзка, а не вградената в смартфона.

Технологията не използва подвижни части, благодарение на което са постигнати миниатюрни размери. Освен това системата се отличава с ниска консумация на енергия.

Коментар