Dell става частна компания срещу $24,4 млрд.

Компютърният гигант Dell се преобразува от публична в частна компания чрез сделка на стойност $24,4 милиарда, или $13,65 за акция, стана ясно днес. Основателят и главен изпълнителен директор Майкъл Дел, който притежава 14% от акциите на Dell, купува компанията заедно със Silver Lake Partners и Microsoft. Последната участва в сделката с 2 милиарда долара.

Майкъл Дел ще продължи да ръководи компанията в ролята на CEO, запазвайки значителен дял. Dell ще остане фокусирана върху РС пазара, твърди основателят на компанията, цитиран от CNЕT.

Акциите на Dell поскъпнаха, откакто се появиха първите информации за преобразуването й от публична в частна компания. Сделката е сключена при 25% по-висока цена на акциите спрямо пазарната им стойност от 11 януари ($10,88) – в деня, преди Блумбърг да съобщи за подготвяното изкупуване на компанията.

В недалечното минало Dell беше най-големият производител на компютри в света. През последната година обаче акциите на компанията загубиха една трета от стойността си, в резултат на преориентацията от търговия с компютри към доставка на корпоративни мрежови и сторидж решения.

В момента Dell заема трето място на световния РС пазар, като пред нея са HP и Lenovo. Останалите две компании в Топ 5 са тайванските производители Acer и Asus.

Коментар