Подновихме ИТ партньорство с Румъния

България и Румъния ще подпишат нов меморандум за сътрудничество в областта на информационните технологии, електронното управление и съобщенията. За това се договориха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов и Дан Ника, министър на съобщенията и информационното общество на Румъния.

Последното споразумение между двете страни в ИТ областта е от 1995 г. и не отговаря на актуалното състояние в сектора, посочиха от МТИТС.

По време на посещението на заместник-министър Борисов в Румъния са обсъдени възможностите за сътрудничество при подготовката на съвместни проекти в областта на транспорта и високите технологии, както и съвместното търсене на финансиране от Европейската комисия по тях.

Поставен и въпросът за реализиране на трансгранични проекти между България, Румъния и Сърбия в областта на ИКТ и широколентовия достъп до интернет.

Двамата министри са договорили също сътрудничество и обмяна на опит при реализация на проекти за издаване на документи за самоличност по електронен път. Северната ни съседка проявява интерес към проекта за създаване на електронна идентичност на българските граждани. 

Коментар