Foxconn дава права на работниците

Тайванската компания Foxconn, най-големият контрактен производител на електронни устройства, ще позволи на работниците си в Китай да избират пряко профсъюзно ръководство. Официален Пекин вече е приел тази инициатива, макар че профъююзите там са под контрола на властите.

Foxconn сглобява най-популярните продукти на Apple – таблетите iPad и смартфоните iPhone. Компанията разполага с персонал от над 1,2 милиона души. В последните години обаче тя се прочу с поредица от самоубийства и бунтове срещу лошите условия за работа в заводите й, припомня Файненшъл Таймс.

До момента профсъюзното ръководство се избираше по недемократичен път, тъй като системата за подбор на кандидати беше затворена, а над половината представители на комитета се назначаваха от средите на мениджърите. Отсега нататък председателят и 20-те членове на профсъюзния комитет ще се избират за срок от пет години чрез анонимно гласуване.

Foxconn е заинтересована да осигури социална стабилност в Китай, предвид че основните й производствени мощности са разположени именно там – компанията разполага с над десет завода в различни китайски провинции. Работниците на Foxcon все по-често влизат в открита конфронтация с управлението, като нарушават производствения процес и причиняват загуби за компанията.

Проверките показват, че Foxconn нарушава поне 50 от собствените си изисквания за условията на труд, както и на трудовото законодателство на страната. В частност, работната седмица продължава над 60 часа, докато законът в Китай допуска 40 часа. Стресът доведе до вълна от самоубийства на работници. 

Коментари по темата: „Foxconn дава права на работниците”

добавете коментар...

  1. :)

    затвор за човешките души… киберфабриката на бъдещето!

Коментар