САЩ замислят безплатен Wi-Fi интернет

Правителството на САЩ планира да изгради национална Wi-Fi мрежа, чрез която американците ще могат безплатно да сърфират в интернет и да разговарят. Инициативата се поддържа от Google, но телефонните оператори и интернет доставчиците са против, предаде Уошингтън Поуст.

Според представители на Федералната комисия по комуникации (FCC), новата Wi-Fi мрежа ще бъде няколко пъти по-мощна от съществуващите и ще позволи да бъдат преодолявани препятствия като хълмове, дебели стени и дървета. Мрежата ще бъде изградена по стандарта Super Wi-Fi, който използва телевизионни честоти за високоскоростно предаване на данни на големи разстояния.

Публичният Wi-Fi ще позволи на американците да сърфират, разговарят и изпращат SMS-и без посредничеството на оператори. Ако бъде одобрена, инициативата ще се реализира в близките години.

Телеком индустрията вече даде отпор на „социалистическата” идея, като изпрати писмо до FCC с предупреждение, че новата мрежа може да предизвика смущения.  Реакцията на водещите оператори AT&T, T-Mobile и Verizon е разбираема. Те загубиха стотици милиони долари след въвеждането на безплатни услуги за обмен на съобщения от рода на WhatsApp, Pinger и GroupMe. Безплатният Wi-Fi достъп пък ще убие бизнеса на интернет доставчиците.

Google, от друга страна, смята, че въвеждането на безплатни Wi-Fi услуги ще стимулира иновациите и американците ще спечелят от това. Според анализатори, използването на национална Wi-Fi мрежа ще увеличи приходите на интернет гиганта от реклама.

Коментар