Блокираха ботнет от стотици хиляди РС

Microsoft и Symantec успяха със съвместни усилия да блокират голяма ботнет мрежа. Наречена Bamital, мрежата е обхващала стотици хиляди заразени компютри.

Сървърите на мрежата, разположени в Ню Джърси и Вирджиния, са спрени, а срещу създателите на ботнета е подаден съдебен иск, предаде Ройтерс.

Bamital е действала в световен мащаб, като най-много заразени компютри са регистрирани в САЩ, съобщава Symantec. Машините са използвани за кражба на пари, генериране на рекламен трафик и за други престъпни цели. Твърди се, че Bamital е поразила от 250 хиляди до 1 милион компютъра. Годишните загуби от работата на мрежата се оценяват на около 1 милион долара.

Коренът на Bamital идва от Източна Европа, най-вероятно от Украйна и Русия. За първи път тя е заработила през 2010 г., като оттогава досега е атакувала 8,2-8,3 млн. компютъра.

Активните действия за закриване на мрежата са започнали още преди една година. Необходими са били обаче месеци за подготовка на решителния удар, така че негативният ефект върху потребителите да бъде минимален.

Коментар