Акционери искат да блокират сделката за Dell

Инвестиционният фонд Southeastern Asset Management, който притежава 8,5% от акциите на Dell, възнамерява да използва всички достъпни средства, за да блокира сделката по превръщане на компанията от публична в частна.

Фондът смята, че договорената цена от 13,5 долара за акция е недостатъчна и, че сделката трябва да се сключи на ниво 24 долара за акция, става ясно от публикация на Bloomberg. За последен път Dell се търгува на тази цена в средата на 2008 г.

Southeastern Asset Management планира да заведе съдебен иск и да се обедини с други акционери, които са недоволни от цената, уговорена между сегашното ръководство на компанията с купувачите – Майкъл Дел и Silver Lake Partners.

Срещу излизането на Dell от борсата са Harris Associates LP, Yacktman Asset Management LP и Pzena Investment Management LLC, които заедно държат 3,3% от акциите на тексаския производител на компютри.

Миналата седмица сделката бе критикувана и от основателя на Acer Стан Шин, заради участието на Microsoft в нея с отпускане на заем в размер на 2 млрд. долара. Шин определя намесата на софтуерната компания като „мечешка услуга”.

Коментар