Google плаща $1 млрд., за да е търсачка в iOS

Google е търсачката по подразбиране в мобилната платформа iOS на Apple, респ. за устройствата iPhone, iPad и iPod touch. Партньорството е изгодно и за двете компании – Google получава сериозни приходи от реклама, а по сметките на Apple постъпват около 1 милиард долара годишно от интернет гиганта, твърди анализаторът Скот Девит от Morgan.

По-рано друга анализаторска компания, Macquarie, обяви, че Google плаща 1 милиард долара на Apple, за да бъде търсачка по подразбиране в браузъра Safari, като уточни, че приходите на интернет компанията от тази сделка са около 300 милиона долара на година, припомня Apple Insider.

През 2010 г. се появиха информации, че Apple взима по 75 цента от всеки долар, заработен от Google при продажбата на реклама в търсенето в iOS. Според Скот Девит, подобна схема на разделение на приходите не е по вкуса на Apple, тъй като е твърде сложна.

Google има подобни споразумения и с други компании. Така например, Google е търсачка по подразбиране и в браузъра на Mozilla – в случая разработчикът получава 300 милиона долара годишно.

Коментари по темата: „Google плаща $1 млрд., за да е търсачка в iOS”

добавете коментар...

  1. :)

    мощно се плаща когато си номер 1 в САЩ и си осъдил конкурента си да не продава там 🙂
    Хората от Епъл пък дадоха 2-3 МИЛИАРДА $$$ за съдии…така е то 🙂

  2. AA

    До uHT:
    Apple къде ще бъдат тогава .. не си наясно с печалбите на двете компании

  3. uHT

    Твърде много Гугъл ухажват Епъл (поради сантиментални причини). Достатъчно е да изчакат няколко години, докато Андроид тотално превземе мобилния сектор и няма да има нужда да плащат нищо.

Коментар