Интернет услугите ще поевтиняват

В последните години приходите от един потребител на широколентови услуги намаляват за всички платформи. Тази тенденция ще се запази и в близко бъдеще, тъй като операторите се стремят да спечелят пазарен дял с евтини предложения, прогнозира ABI Research.

Цената на ШЛ достъпа ще пада и заради нарастващата конкуренция сред доставчиците на LTE услуги, допълва анализаторската компания.

През 2012 година пазарът на фиксиран широколентов достъп е възлизал на 188 милиарда долара, което е със 7% спрямо предходната година. Очаква се към 2018 г. приходите от този пазар да достигнат $251 млрд.

Най-голям ръст се наблюдава в сегмента на оптичните ШЛ мрежи, който през миналата година е постигнал ръст от 24%. В същото време приходите на операторите на DSL и кабели услуги са се увеличили съответно с 2% и 6%.

ABI прогнозира, че след пет години доставчиците на FTTH (Fiber To The Home – “оптика до дома”) услуги ще заработят 81,6 млрд. долара, което съответства на близо една трета от всички приходи от широколентови услуги.

Коментар