Мобилните джаджи са атакувани примитивно

Специалистите по компютърна сигурност алармират за все по-сложни мобилни вируси, но на практика кибер престъпниците продължават да използват остарели и примитивни способи за атака на джаджите.

Според изследване на разработчика Blue Coat, най-разпространени атаки срещу мобилните телефони остават абонирането за платени услуги и фишингът.

Целта на подобни атаки е да осигурят достъп до регистрационните данни на потребителя или измама чрез абонамент за платена услуга, от която киберпрестъпниците взимат комисионни, пише v3.co.uk.

Експертите на BeCoat стигат до извода, че създателите на мобилни вируси се възползват с минимални усилия от слабата защита на устройствата и безотговорното поведение на потребителите. Агресивните експлойти, атакуващи мобилните устройства, все още на са получили широко разпространение, твърди изследването.

През настоящата година обаче зловредният софтуер за мобилни джаджи ще стане по-сложен. Тенденцията BYOD (използване на личните устройства и в работата) ще принуди компаниите да затегнат политиките за сигурност и да повишат изискванията към защитата на мобилните устройства.

Коментар