Египет започва преход към отворен код

Правителството на Египет разглежда възможността за използване на софтуер с отворен код. Министърът по комуникации и информационни технологии Атеф Хелми вижда две основни ползи от отворения код в държавната администрация – снижаване на разходите за технологични решения и намаляване на вноса на софтуер в Египет, съобщи dailynewsegypt.

Първите стъпки на правителството ще бъдат в посока създаване на интегрирана среда и съответна професионална методология, пояснява Хелми. Реформите предвиждат професионално обучение и ангажиране на всички участници от индустрията.

ИКТ министерството ще поддържа всички стратегически стъпки за внедряване и разпространение на отворения софтуер в страната. Ведомството е готово да спонсорира и програми за обучение за работа с отворен код.

Властите в Египет ще представят проекта на националното ИТ изложение Cairo ICT 2013 в края на април. Събитието се организира от компанията Information Technology Corporation, която на отделен щанд ще демонстрира инициативи и  постижения в сферата на технологиите с отворен код.

Вече е сформиран комитет за разработка на национална стратегия за внедряване на отворен софтуер. Властите са запознати с проект за миграция към отворен код, предназначен за ИКТ министерството и няколко градски администрации.

Наскоро правителството на Египет купи лицензи от Microsoft за сумата от $43 млн., което предизвика недоволство сред населението. Активисти от Open Source общността определиха сделката като прахосване на пари и поискаха държавните структури да мигрират към отворен код, а правителството реши да ги послуша.

Мохамед Ханафи, прес секретар на ИКТ министерството, съобщава, че тази сделка с Microsoft ще бъде последна и в бъдеще правителството ще се ориентира към родни производители на софтуер и системни интегратори. Преходът към отворен код ще стане постепенно. Миналата седмица министър Хелми е провел срещи с ключови активист от Open Source общността и с шефовете на големите египетски ИТ компании, на която са обсъдени въпросите за миграцията.

Коментари по темата: „Египет започва преход към отворен код”

добавете коментар...

  1. -

    😀 , ne ne pi6a ni6to ot widnows ot mnooogoo wreme :).. i da programist sum 🙂 .. i moga da ti kaja 4e nqma po dobra sreda za development (web) ot linux-a

  2. Usera

    Интересно в България само колко милиони се прахосват за Microsoft.

  3. Do super linux

    И този въодушевен пост за Лайнукса сигурно го пишеш от Windows, нали?
    Безплатен обяд няма. Разни пишлемента които ползват компютрите си за Интернет и игри си мислят, че компютрите за друго не стават…

  4. super linux

    Da jivee linuh, taka se pistyat sredsta. Bravo na egipetskia narod.

Коментар