Ericsson улеснява внедряването на M2M

Ericsson и Gemalto обявиха партньорство в областта на M2M (machine-to-machine) технологиите. Двете компании ще предложат интегрирано M2M решение, базирано на технология eUICC (embedded Universal Integrated Circuit Card) за управление на връзките.

Решението ще помогне на операторите да отговорят на изискванията на бизнес абонатите за управление на M2M жизнени цикли и високотехнологична интеграция на бизнес процеси. То обединява платформите Ericsson Device Connection и Gemalto Subscription Management.

M2M устройствата се използват в ключови бизнес приложения, разгърнати върху големи географски площи или свързани с дългосрочни работни цикли. Такъв пример е умното отчитане на електромери или смарт грид, където електромерите и електроцентралите, чиито живот се измерва в десетилетия, са все по-свързани чрез мобилни мрежи.

Същото се случва и с автомобилния пазар – свързаните автомобили комуникират чрез мобилен интернет при ползване на голям брой приложения, вкл. забавления и вградени ИКТ системи.

Доставчиците на M2M устройства трябва да се съобразяват с редица параметри при производството и пускането на продуктите си. Първо, не се знае в коя държава ще бъдат продавани и върху каква мрежа ще работят устройствата. Второ, UICC СИМ картите все по-често се вграждат в устройствата още на етап производство. И накрая, издръжливостта на устройствата може да наложи промяна в работата им по време на жизнения цикъл.

Комбинацията от тези фактори изисква гъвкавост и отвореност при управление на свързаността. Именно това предизвикателство адресира партньорството на Ericsson и доставчика на решения за дигитална сигурност Gemalto. Двете компании ще работят съвместно, за да предложат Dynamic Device Subscription Management.

Интегрираното решение комбинира платформите Ericsson Device Connection и Gemalto Subscription Management и намалява сложността при въвеждане на M2M за оператори на мобилни мрежи. Решението също така управлява дистанционно всички видове устройства, без да е необходима смяна на вградената UICC СИМ карта през целия период на функциониране на устройството.

За операторите това партньорство означава, че те получават едно интегрирано и рационализирано решение за M2M свързаност. Решението ще бъде показано по-късно този месец на Мобилния конгрес в Барселона, на щанда на Ericsson, а доставчикът на M2M свързаност Telenor Connexion ще го демонстрира на GSMA Connected City.

Коментар